26 Mayıs 2014 Pazartesi

22 & 24 MAYIS; "TEVFİK İLERİ HAFTASI", Rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz!..

DP Milletvekili, Milli Eğitim Bakanı Tevfik İLERİ
ADNAN MENDERES’İN "BEYİN KADROSU" VE EN YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞLARINDAN "MİLLİ EĞİTİM BAKANI" TEVFİK İLERİ’YE İADEYİ İTİBAR
Adnan Menderes’in çalışma arkadaşlarından olan ve yassı ada mağdurlarından eski Milli eğitimBakanı Tevfik İleri Rize Valiliği tarafından organize edilen geniş kapsamlı bir program ile anılıyor.
Türk eğitim sisteminde ilk kez Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu kılan ve 1930 yılında kapatılan İmam Hatip Liseleri'nin yeniden açılmasında yaptığı öncülükler ile tanınan eski Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri vefatından 53 yıl sonra memleketi Rize’de Rize Valiliği tarafından organize edilen geniş kapsamlı bir program ile anılıyor.
Rize Valisi Nurullah Çakır bugün düzenlediği basın toplantısında anma etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Çakır, 22 Mayıs akşamı düzenlenecek mevlit programı ile başlayacak etkinliklerin iki gün sürecek yoğun bir sempozyum programı ile devam edeceğini ve programlar içerisinde fotoğraf sergileri, şiir dinletileri gibi etkinliklerin gerçekleştirileceğini açıkladı. Çakır, ayrıca sempozyumda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yanı sıra Tevfik İleri’nin hayatta olan yakınlarının da sunumları olacağını dile getirdi.
Vali Nurullah Çakır
Vali Nurullah Çakır, Tevfik İleri’ye olan vefa borcunu ödemek istediklerini kaydederek "Tevfik İleri’yi derinlemesine incelediğimizde Rize’nin yetiştirmiş olduğu değerleri ile başta Başbakanımız olmak üzere daha önce siyaset ve idare, farklı ilim cephelerinde görev yapmış tüm Rizelileri yad ederek İleri’yi gençliğe örnek rol modeli anlatmak istiyoruz. Siyasetin yaptığı 1050 ile 1960 yılları arasında önemli oranda Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 1960 darbesinin ardından Yassı Ada’da mahkumiyet süreci yaşadı. Bu sırada yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı 1961 yılında vefat etti. 52 yıl diye bileceğimiz bir yaşam serüveni içerisinde çok farklı noktalar ile bizlere rol model hayat bırakmış bir insandır. Benim gözümde çizgisi değişmeyen bir demokrasi bilgesidir, filozofudur” dedi.
TEVFİK İLERİ KİMDİR?
Ahmet Tevfik İleri, 1911 yılında Rize’nin Hemşin ilçesinde dünyaya geldi. 1933 yılında İTÜ Yüksek Mühendislik Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl Vasfiye Hanım ile evlendi. Çiftin Cahide, Cahit, Ayşe adlarında üç çocukları oldu. Öğrenciliğinin son yılında Milli Türk Talebe Birliği başkanlığını yaptı. Tevfik İleri, öğrencilik yıllarından itibaren hareketli bir hayat sürmüştü. Öğrenciliğinde Bulgar gençleri tarafından Razgrad Türk Mezarlığı'nın tahribinin protestosu, Türkçenin daha yaygın bir şekilde kullanılması, yerli malına gerekli önemin verilmesi gibi amaçlarla miting ve gösterilerin yapılmasına öncülük etti. İstiklâl Marşı çalınırken ayağa kalkılması, 18 Mart günleri Çanakkale Şehitleri'nin anılması gibi gelenekler onun bu dönemdeki öncülüğünde başladı. 1950 seçimlerinde Demokrat Parti milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Büyük oranda Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere bir çok Bakanlık görevinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı döneminde; Din derslerini ilkokul programlarına soktu; din derslerinin okutulup okutulmama kararını velilerin seçimine bıraktı; 1930 yılında kapatılan İmam Hatip Liseleri'nin açılmasına öncülük etti. İstanbul'da Yüksekİslam Enstitüsü kurdu. Köy Enstitüleri'ni yeniden düzenleyerek öğretmen okullarıyla birleştirdi. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Yassıada Mahkemeleri'nde idama mahkum edildi. Cezası ömür boyu hapse çevirildi. Yargılamanın ardından Kayseri bölge cezaevine yollanan İleri, hastalanması üzerine Ankara Hastanesi'ne kaldırıldı ve 31 Aralık 1961 günü vefat etti. 
(REF: İHA & 22 Mayıs 2014 - 11:49, Milliyet.com.tr » Rize Haberleri » Haber)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder