6 Aralık 2013 Cuma

Nihayet!.. 27 Mayıs Mahkemelik...

27 Mayıs mahkemelik oldu 
Demokrat Parti (DP) eski GİK üyesi ve 11. Dönem tarihi ve kadim Demokrat Parti Manisa Mebusu (Millet Vekili) merhum Orhan OCAKOĞLU'nun vefakâr evlâdı Samet Ocakoğlu ve bazı hak sahibi varisler; 27 Mayıs 1960 darbesinin DP’li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı haksız gasp, mali hak, irtikap ve kayıplarının giderilerek, tazmin ve telâfiî için TBMM’ni mahkemeye verdi. 
AYDIN (İHA) - 06.12.2013 09:42
DP misyonunun ileri gelen isimlerinden olan DP eski GİK üyesi Samet Ocakoğlu, babası 11. Dönem DP Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu’na 27 Mayıs 1960 darbesinde ödenmeyen 18 aylık milletvekili maaşının günümüze uyarlanarak ödenmesi içerikli hukuki süreci başlatmış ve babasına ait alacağı TBMM Başkanlığı’ndan talep etmişti. Ocakoğlu’nun başlattığı sürecin ardından bir araya gelen DP 11. dönem milletvekillerinin yakınları sürece dâhil olma kararı almıştı.
VARİSLER SÜRECE DAHİL OLMAYA KARAR VERDİ
27 Mayıs darbesine karşı TBMM nezdinde yaptığı başvurunun ardından girişimlerini bir adım daha ileriye taşıyan Ocakoğlu, 27 Mayıs darbesinin DP’li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının günümüze uyarlanarak veraset hukuku çerçevesinde ödenmesi için TBMM aleyhinde İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Ocakoğlu’nun avukatı Gökhan Karateke tarafından açılan dava, TBMM’nin bulunduğu yerde görülmesi amacıyla Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne havale edildi.
KONU ARTIK YARGIDA!..
Merhum Başbakan Adnan Menderes’in genel başkanı olduğu DP’li milletvekilleri ve ailelerinin yasal haklarının karşılanması için TBMM’ye yaptığı başvurunun ardından konuyu yargıya taşıdığını belirten Samet Ocakoğlu, “Husumet duygularının bataklığına saplanmadan sadece ve sadece, hukuk ve adalet talep ederek açtığımız davamızın kararı ile inşallah haklarımıza erişmek dileğindeyiz. 27 Mayıs'ın demokrasi, hukuk ve insan hakları ihlalleri furyasında oluşan hak kayıplarının ihya edilmesi başarılabilirse, Türkiye'deki demokratikleşme çabaları lehine önemli kazanımlar sağlanacaktır. İzmir’den havaleyle Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nde güne uyarlanma talebiyle, belirsiz alacak davası açılmıştır. Ayrıca arkadaşlarımızın birlikteliğinden oluşan Fazilet Buketi de adalet talebiyle yargı huzuruna gelecektir. Davamızın kararının, yakın geleceğin Türkiye- AB ilerleme raporlarına yansıyacağına inanıyorum. Öykünün tarafları olarak ulaştığımız aşamada en büyük şükranımız milletimizedir. Yüce yargı mazinin hukuksuz bu dönemini kararı ile güne uyarlayacak kudrettedir”
İLK VE SOMUT YASAL ADIM
Davanın demokrasi, hukuk ve insan haklarına hizmet edeceğine inancının tam olduğunu ifade eden Ocakoğlu, 7 yaşında olduğu darbe döneminde kendisi gibi birçok insanında korkular yaşadığını savundu. Ocakoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “7 yaşımızın korku ve travmalarıyla değil, yaşam öykümüzün hukuk talep etme ritmi ve güncelin güven duygusuyla 27 Mayıs darbesini dava ettim. Son Anayasa değişikliğinden önce böyle bir dava açmak mümkün değildi. TBMM’nin bize bu yolu açmasıyla darbelere karşı dava açma imkânına kavuştuk. Bu dava darbe mağdurlarının ve darbeyle muhatap olan siyasi heyetin haklarının talebine dair ilk ve somut yasal adımdır. Davanın sonucu 27 Mayıs’ın ne olduğunu ve 27 Mayıs'la muhatap olan milletvekillerinin kim ve ne olduklarını hukuk diliyle açıklayacaktır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder