26 Mart 2013 Salı

Osman Ali HOCAGİL: Demokrat Parti’nin 46 ruhundan 46 kişi kaldı

Demokrat Parti’nin 46 ruhundan 46 kişi kaldı
Osman Ali HOCAGİL, DP Erzurum Milletvekili
DP, 53 yıl önce bugün iktidara geldi. DP’nin ilk milletvekillerinden 46’sı halen yaşıyor. Bunların en genci 1923 doğumlu Osman Ali Hocagil (Erzurum), en yaşlı DP’li ise 1910 doğumlu Gıyasettin Emre (Muş).
Demokrat Parti’nin (DP) iktidara gelişinin 53. yıldönümü bugün kutlanacak. 27 yıllık tek parti döneminin ardından 14 Mayıs 1950’de iktidar olan DP, Türk demokrasi tarihinde yeni bir dönemin kapılarını açtı. İktidarda kaldığı 10 yılda Türkiye’de önemli atılımlar gerçekleştiren DP hareketi, kuruluş yılına atıf yapılarak “46 ruhu” olarak nitelendirildi. Kurulduğu 1946’dan, 27 Mayıs 1960 darbesiyle kapatılana kadar 900’den fazla isim 46 ruhunun temsilcisi olarak Meclis’te görev yaptı.
Bunlardan sadece 46’sı halen hayatta.
DP’nin temelleri, Celal Bayar, Fuat Köprülü, Adnan Menderes ve Refik Koraltan’ın, üyesi oldukları CHP yönetimine sundukları ve ‘dörtlü takrir’ olarak tarihe geçen önergeyle atıldı. 1945 tarihli önergede, bütün dünyanın demokrasi yolunda hızla ilerlediği, Türkiye’nin de bu gelişmenin dışında kalamayacağı belirtiliyordu. CHP tarafından reddedilen dörtlü takrir, 1946’da Demokrat Parti’nin kuruluşuyla sonuçlandı.
DP ilk sınavını kuruluşundan 6 ay sonra, “açık oy gizli tasnif” usulüyle yapılan 21 Haziran 1946 seçimlerinde verdi. 63 milletvekili ile Meclis’e girerek muhalefeti üstlendi. 1950’deki seçimlerde ise iktidara geldi. 27 Mayıs 1960 ihtilali ile kapatılana kadar 4 seçime katılan DP, yaklaşık 900 farklı ismi Meclis’e taşıdı. Bu milletvekillerinden Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu idam edilirken, Namık Gedik’in intihar ettiği ileri sürüldü.
1946’da kurulması sebebiyle DP hareketi “46 ruhu” olarak nitelendirildi. 46 ruhunun halen yaşayan temsilcilerinin çoğu, Demokratlar Kulübü Derneği’nin çatısı altında toplanmış durumda. Kulübün başkanlığını DP Erzurum eski Milletvekili Osman Ali Hocagil yürütüyor. 1923 doğumlu Hocagil, hayattaki en genç DP’li. 46 ruhunun en yaşlı üyesi ise 1910 doğumlu Gıyasettin Emre. Demokratlar Kulubü her 14 Mayıs’ta DYP ile birlikte ‘Demokrasi Bayramı’ kutlaması yapıyor.
‘(Ey millet uyan) diyen DP’lidir’
“46 ruhunun mirasçısının kim olduğu” konusu Türk siyasi hayatında sürekli tartışılır. Merkez sağdaki bütün partiler, ya DP’nin kendisine ya da fikirlerine sahip çıkıyor. Osman Ali Hocagil, 46 ruhunun iki şekilde tanımlanabileceğini söylüyor. Birincisini, “Türkiye’nin çok partili hayata geçmesi” olarak ifade eden Hocagil, asıl vurguyu ikinci tanım üzerinde yapıyor: “Birisi (ey millet uyan) diyorsa bu 46 ruhudur. 46 ruhu milletin özgürlüğe kavuşmasıdır. DP halka seslenirken (bundan sonra hak sizin, hukuk sizin, iktidar sizin) dedi.”
DP Genel Başkanı İsmet Hacısalihoğlu ise, 46 ruhunu “millet iradesinin tecellisine uymak” şeklinde tanımlıyor. Demokratlar Kulübü Başkanı Hocagil, DP’nin temsilcisi olarak bir partiyi işaret etmekten kaçınıyor. “DP’yi ne kadar çok parti temsil edebiliyorsa etsin. Ama bir daha DP gelmez.” vurgusunu yapmayı da ihmal etmiyor.
DP’nin hayattaki temsilcileri:
Osman Ali Hocagil, Hüseyin Agun, Halis Tokdemir, Ali Ulvi Arıkan, Muzaffer Akdoğanlı, Şemsi Ağaoğlu, İhsan Güler, Kemal Biberoğlu, Nail Geveci, Sami Soylu, Enver Kaya, Mehmet Erdem, Nuriye Pınar Erdem, İbrahim Şenol, Nuri Togay, Mustafa Gülcügül, Necla Tekin Akmaran, Hüseyin Şahin, Mazhar Şener, Osman Talu, Yusuf Ulusoy, Hacim Yılmaz, Sadık Erdem, Ramis Eren, Zafer Gökçer, İhsan Gülez, Şekip İnal, Nurettin Manyas, Aliye Coşkun, Gıyasettin Emre, Hakkı Kurmel, Ahmet İhsan Gürsoy, Ertuğrul Çolak, Hüseyin Ulus, Hilmi Çeltikçioğlu, İsmail Özdoyuran, Mehmet Gürpınar, Necmi Yücel, Muzaffer Kurbanoğlu, Servet Hacıpaşaoğlu, Hamdi Bozdağ, Servet Sezgin, Adnan Selekler, Atilla Konuk, Fikri Arığ, Turan Karaca.

Ahmet Bıyık / Ankara, 14.05.2003,  DEMOKRAT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder